Kommende kurser og oplæg

Oplæg efter ønske
jan.
1.
til 31. dec.

Oplæg efter ønske

Oplæg tilpasset jeres ønsker og behov

COMUNIK arbejder for at sprede viden om sprogets vigtighed, anvendelse og muligheder.

Dette gør sig gældende uanset, hvilket sprog der anvendes. Sprog er en kompleks størrelse og består af mange elementer, som i en helhed bliver til nogens sprog. De fleste mennesker har et talesprog, og derfor er det ofte talesproget, der forbindes med “sprog”. Faktisk er talesproget kun én af flere udtryksformer. Der findes også kropssprog, tegnsprog, symbolsprog og skriftsprog, som vi kan udtrykke og gøre os forståelige med.

Igennem sproget udvikles vores tanker, forståelse og udtryksformer, og det er også her vores identitet og sociale tilhørsforhold skabes. Derfor er sprog en menneskeret - uanset alder, køn, etnicitet oprindelse og/eller handicap.
Alles sprogrejser er forskellige - nogle vil have brug for ekstra støtte og en anderledes tilgang for at lære, anvende og udvikle sig sprog. Netop derfor sammensætter COMUNIK oplæg, som passer præcist til jeres behov, så vi sammen kan lade sproget gro.

 

Opbygning af oplæg

COMUNIK laver oplæg med afsæt i lige netop jeres ønsker. Uanset om I er en institution, en familie eller en anden sammensætning, kan vores oplæg tilpasses jer. Når I kontakter os, taler vi om, og hvordan vi kan sammensætte et oplæg, som passer til jeres praksis og jeres rammer, så I får netop dét, I har brug for.

Det kan være, at I har specifikke ønsker til indhold og emner, der skal inkluderes. Det kan også være, at I gerne vil have os til at sammensætte et oplæg, som er relevant for jer. Her vil vi oftest tilbyde en forsamtale eller et forbesøghvor vi stiller skarpt på jeres kommunikationsmiljø.
Vi sammensætter vores oplæg ud fra “byggeklodser”, som kan stables forskelligt. Det betyder, at der er mulighed for at skræddersy oplæg, og vigtigste for os er, at oplægget giver mening for lige netop jer.

Vi har sammensat et kursuskatalog, hvor de enkelte byggeklodsers indhold kort beskrives.
Du kan se kataloget her:

Priser

  • 2 oplægsholdere i 1-3 timer: 6000 kr/timen

  • 2 oplægsholdere i 4-8 timer: 4750 kr/timen

Priserne er ekskl. moms, kørsel og kørselstid.

Prisen er inkl. forberedelsestid, undervisningsmateriale og en times virtuelt introduktionsmøde inden oplægget, så vi kan tilpasse indholdet til jeres behov og praksis.

Kontakt os gerne på anni@comunik.dk, hvis du har spørgsmål.

Se begivenhed →
Skridtet Foran 3, hold 1
feb.
20.
til 12. jun.

Skridtet Foran 3, hold 1

Skridtet Foran 3, et tegn-til-tale kursus

Kursusbaggrund

Skridtet Foran er et kursuskoncept for tegn - og sprogtræning baseret på anvendelse af tegn. Indhold og pædagogik har sin baggrund i Karlstadmodellen og svenske Irene Johanssons tanker om sprog, sprogtræning og sprogudvikling. 'Skridtet Foran' er den danske oversættelse af det svenske kursuskoncept 'Steget Före'. Det overordnede mål for Skridtet Foran er at skabe udviklende tegnmiljøer omkring barnet, som har brug for tegn som støtte i sin daglige kommunikation.

Skridtet Foran består af fire niveauer, som successivt følger det sproglige niveau. Nedenstående beskrivelse omhandler niveau 3.
Skridtet Foran niveau 3 henvender sig til voksne der har med børn at gøre, som er i slutningen af vuggestue eller børn, der er begyndt i børnehave. Det er vigtigt at pointere, at det handler om det sproglige niveau og ikke barnets egentlige alder. Det betyder altså, at et 7-årig barn godt kan have et sprogligt niveau tilsvarende børnehaven og i dét tilfælde passer dette kursus godt.

Skridtet Foran - niveau 3 - fokuserer på, hvordan voksne omkring et barn skaber udviklende tegn- og kommunikationsmiljøer for børn, som er begyndt at kombinere ord. I et sprogligt udviklende miljø lærer barnet både som tilskuer og som aktiv deltager i samtalen. Af denne grund skal vi voksne også vænne os til at tegne til hinanden og andre børn, så snart barnet er til stede. Kurset er med tanke på børn, der er på vej til at lære at bruge korte sætninger i deres tegnsprog. Ordforrådet udvides kraftigt, og alle ordklasser bruges.

Kurset skal inspirere voksne, der er i barnets daglige omgivelser, til at blive gode sproglige rollemodeller. Dette indebærer, at man lærer at tegne alle ord i korte hovedsætninger. Tegnsproget skal være en støtte i den daglige kommunikation, men også et værktøj i den pædagogiske samtale for at synliggøre vigtige dele af sproget.



Målet med ‘Skridtet Foran 3’ er, at du lærer at:

  • Forstå vigtigheden af et udviklende tegnmiljø, og hvad der menes med ‘god samtalepartner’ - altsammen i relation til individet og vedkommendes situation

  • Få indsigt i konceptet ‘Skridtet Foran’ og metoden ‘Tegn Som Støtte’, samt at blive så tryg ved disse tilgange, at de benyttes i hverdagen

  • Få indsigt i samtalens opbygning samt at øve sine færdigheder i både at aflæse og at tegnsætte

  • Øve færdigheder i at læse og tale omkring enkle børnebøger.

  • Udvide eget tegnordforråd

Materialer

Til hvert niveau medfølger en struktureret og gennemtænkt kursusportfolie med praktiske øvelser, som udføres i fællesskab til mødegangene. Derudover træner hver kursist hjemme imellem mødegangene. Øvrigt kursusmateriale kan være film, børnebøger og tegnleksikon.

Inden første mødegang

Det vil være en fordel, hvis I, inden første mødegang, allerede har et eller flere børn i tankerne, så I kan arbejde ud fra deres niveau. Det er vigtigt for os, at kurset giver mening for jer og dét sted, I er i jeres kommunikation. 


‘Skridtet Foran - et tegn-til-tale kursus’

Kurset strækker sig over følgende 7 mødegange:

  • Torsdag d. 20. februar, 09:00-15:00 (1 times pause)

  • Torsdag d. 6. marts, 15:00-18:00

  • Torsdag d. 27. marts, 15:00-18:00

  • Torsdag d. 10. april, 15:00-18:00

  • Torsdag d. 1. maj, 15:00-18:00

  • Torsdag d. 22. maj, 15:00-18:00

  • Torsdag d. 12. juni, 09:00-15:00 (1 times pause)

I alt 25 timer.
Prisen er 3600 DKK inkl. moms, materialer og forplejning til kursusdagene

Se begivenhed →
Introduktionskursus i GRID
maj
19.

Introduktionskursus i GRID

Intro-kursus i Grid 3 og Grid for iPad

Vi inviterer jer til et gratis introduktionskursus i Grid, hvor Elin Dögg fra Aabentoft vil undervise os i systemets funktioner og anvendelse.

Elin Dögg beskriver indholdet af kurset således:

Grid 3 og Grid for iPad er et kommunikationsprogram som kan tilpasses til en bred målgruppe indenfor ASK. Både børn, unge og voksne. Symbolbrugere og tekstbrugere.
På dette kursus fokuserer vi på symbol-indholdet og tanken/teorien bag de forskellige opsætninger, samt forskellen på disse. Du vil lære, hvordan du skræddersyr og redigerer i Grid, så det passer til dig og dine behov.

På kurset vil vi også gennemgå mulighederne med at benytte Grid som program til udarbejdelse af print (low-tech). Niveauet er tilpasset til begyndere og vi tager udgangspunkt i redigering på en Windows.

Det anbefales at have Grid 3 på Windows, som kan hentes som gratis prøveperiode på 60 dage”.


Tid og sted

📅 Dato: 19. maj

Tid: 09:00 - 14:30

📍 Sted: Hos COMUNIK på Jernbanealle 1, 7200 Starup, Grindsted

Praktisk
Det er muligt ved tilmelding at tilkøbe en sandwich til dagen. I er også velkomne til selv at medbringe mad i stedet for. Hvis I ønsker et sandwich krydser I det af i tilmeldingen og betaler herigennem.
Kurset i sig selv er gratis, tilmeldingen er blot for at vi har styr på, hvor mange der kommer.


Se begivenhed →
Diplommodul
sep.
1.
til 31. jan.

Diplommodul

Kommunikationskompetencer – i arbejdet med mennesker med komplekse kommunikationsbehov

Om modulet

I arbejdet med mennesker med komplekse kommunikationsbehov er udfordringen ofte, at den professionelle skal kunne få øje og udvikle sine egne kompetencer i at indgå det komplekse samspil.

Samtidig skal der også være en udvikling af samspillet og den alternative eller støttende kommunikationsform, således at både den anden og den professionelle bliver mere kompetente, udvider deres ordforråd og samspilskompetencer og inddrager lærings og udviklingsperspektiver.

Der arbejdes primært med videoanalyse af egen praksis og der inddrages samspilsformer fra tidligt samspil til symbolkommunikation.

Modulet kan med fordel tages efter modulet ”Komplekse kommunikationsindsatser for mennesker med funktionsnedsættelser.”

Læringsmål

Når du har gennemført modulet, er det målet, at du:

  • kan forestå og udvikle dialogbaserede procesforløb i et relationelt perspektiv (f.eks. familie, kolleger, tværprofessionelle og/eller tværsektorielle samarbejdspartnere) i relation til udviklingen af kommunikationskompetence og -praksis.

  • kan reflektere over specialpædagogiske perspektiver og paradigmer i relation til opbygning af kommunikationsmiljøer for mennesker med komplekse kommunikationsbehov.

  • kan analysere og reflektere over samspils- og kommunikationspraksis i et socio -kognitivt perspektiv, herunder videoanalyse.

  • har viden om lærings og udviklingspotentialer i forhold til sprogudvikling, herunder særlige forhold der fremmer interaktion og deltagelse.

  • har viden om omgivelsernes betydning for vellykket kommunikation i arbejdet med mennesker med komplekse kommunikationsbehov.

  • mestrer inddragelse af kommunikationsteknologier, der understøtter udviklende dialoger og sprogforståelse hos målgruppen.

Placering

Vi har endnu engang fået fornøjelsen af at lægge hus til et af Københavns Professionshøjskoles diplommoduler. Placeringen er derfor hos COMUNIK i Grindsted.

Datoer for undervisning

Fremmøde:

  • 11. - 12. september 2025

  • 9.-10. oktober 2025

  • 13.-14. november 2025

Virtuelt:

  • 25. september 2025

  • 30. oktober 2025

 Her kan du læse mere om modulet. Det er også her, du kan tilmelde dig.

Tilmeldingsfrist er 15. maj 2025

Se begivenhed →